onsdag 26 oktober 2016

Frågor på s.179 - andra världskriget

1. Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, Münchenöverenskommelsen och Molotov-Ribbentrop-pakten?
Saarområdet var tidigare tyskt men blev efter Versaillesfreden ockuperat av Frankrike. Men under 1935 så var det en omröstning om vad folket ville, skulle Saar fortsätta vara ockuperat av Frankrike eller skulle det återförenas med Tyskland. 90% av folket röstade för att det skulle bli tyskt igen. Detta blev en stor triumf för Hitler.
Versaillesfreden var en stor anledning att det inte blev krig mellan länderna, men 1936 lät Hitler tyska trupper marschera in i det tyska Rhenlandet. Han gjorde detta trots att området skulle vara avmilitariserat, det hade man bestämt i Versaillesfreden. Men inte nog med det, Hitler införde även allmän värnplikt och gav order att flyg och flotta skulle upprustas. Allt detta bröt mot Versaillesfredens bestämmelser. Men ingen reagerade på detta, alla länder är krigströtta. Men Hitler hade inga tankar på att följa Versaillesbestämmelserna längre, därför förklarade Hitler året efter att Tyskland inte längre var bundet av Versaillesfreden. Men det var inte det ända som Hitler hade planerat. Enligt nazisterna hade det tyska folket rätt till större ”livsrum”. För tyskarna var så utspridda och Hitler tyckte att Tyskland var det mäktigaste landet som borde bli större och därför borde det tyska folket ha mer rätt än andra. Det han hade planerat gällde Tysklands grannländer, alltså Polen, Österrike och Tjeckoslovakien.

Österrike var tidigare en stormakt, men efter den första världskriget så fanns det inte mycket kvar. Det var både politiskt oroligt och deras ekonomi var inte bra, de hade stora ekonomiska problem. I hela Österrike pratade man tyska. Många i Österrike ville att de skulle förenas med Tyskland. Österrike hade blivit en diktatur, det var tidigare en demokrati men hade nu blivit en diktatur. Men det fanns ett starkt parti som var ett nazistparti. Det var det paritet som medverkade innan det blev en diktatur, då landet förlorade sin självständighet. I mars 1938 ryckte tyska trupper, som Hitler hade skickat, in i landet. De österrikiska och tyska nazisterna rensade ut alla från Österrike som inte var nazister, de var totalt hänsynslösa. Men det räckte inte för Hitler att ta över Österrike. Han ville även att den tysktalande/tyska delen av Tjeckoslovakien skulle bli tyskt. Den delen i Tjeckoslovakien som var tyskt hette Sudetenland. Han ställde då ett krav på Tjeckoslovakien Sudetenland skulle anslutas till Tyskland. Därför möttes Tyskland, Italien, Frankrike och Storbritannien 1938 i München för att göra en överenskommelse. För Hitler sa att efter att de hade fått Sudetenland så hade han inte några fler krav på nya markområden. Då beslöts det att Sudetenland överlämnades till Tyskland. Nu trodde alla, efter att Hitler hade lovat att inte ställa några fler krav, att freden var räddad. Enligt den brittiska premiärministern blev resultatet av Münchenöverenskommelsen fred. Men höll Hitler sitt löfte, nej. Hitler tog resten av Tjeckoslovakien och gjorde det till ett tyskt protektorat. Ett tyskt protektorat är att landet stod under tyskt beskydd. Tidigare hade Tjeckoslovakien varit ett fri och demokratiskt stat, men nu blev det en tysk lydstat.

På grund av att Hitler inte höll sitt löfte så kunde inte längre Storbritannien och Frankrike lita på honom. Eftersom att Hitler hela tiden ville göra Tyskland större så krävde han nu av Polen att staden Danzig skulle bli tyskt. Men eftersom att Storbritannien och Frankrike inte ville att Hitler skulle få mer makt så bestämde de sig för att hjälpa Polen. Men det polen och resten av världen inte visste var att Hitler och Stalin, som var Rysslands ledare, hade en hemlig pakt. Hitler och Stalin var egentligen dödsfiender. Men nu hade de en överenskommelse att Tyskland och Sovjet skulle dela upp Östeuropa mellan sig och att Polen skulle bli det enda landet som de skulle dela på. Nu när det var två stormakter, Tyskland och Sovjet, mot Storbritannien, Frankrike och Polen så hade Polen inte längre så stor chans att vinna. Tyskland och Sovjets pakt hette Molotov-Ribbentrop-pakten. Den tyska armén gick in i Polen för att kunna erövra halv Polen. Men eftersom att Storbritannien och Frankrike hade lovat Polen att hjälpa dem så förklarade de krig mot Tyskland, vilket var en början till ett andra världskrig. Molotov och Ribbentrop är utrikesministrar.

5. Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?
Stalingrad:
Tidigare hade man sagt att Tyskland och dess armé var oövervinnliga, men det ändrade ryssarna på. Den tyska armén hade tagit sig till Stalingrad. Tyskland och Ryssland hade stridit lite hela tiden. De stred, ryssarna backade inåt landet och tyskarna kom efter dem igen. Men ryssarna gjorde inte detta för att de inte kunde vinna, de hade en plan att de skulle göra samma sak som de gjorde mot Napoleon och Karl XII. Deras plan var att få in dem i landet och sedan omringa dem, bränna ner byarna runt om dem och bränna all mat omkring dem. På så sätt skulle de svälta till döds eller frysa ihjäl, för de hade bara sommaruniformer och behövde mat. En reträtt hade kunnat rädda tyskarna, men Hitler gav order till soldaterna att stanna och strida, även om de fick strida till att alla tyskarna var dödade så skulle de det. De tyska soldaterna blev hungriga, trötta och kalla. De orkade inte längre strida, så de gav upp och kapitulerade till den ryska armén. Hela Tysklands armé hamnade nu i ett ryskt fångenskap. Tyskarna var nu besegrade. Kriget fick stor betydelse, för de tyska trupperna pressades tillbaka år väster trots att de bland vann vissa småkrig så pressades de ändå åt väst. Detta var en vändpunkt i kriget, för tyskarna hade aldrig tidigare blivit besegrade och tyskarna var en stor del i varför det blev ett världskrig. Om Hitler hade slutat att anfalla länder, bara för att han ville ha mer land och makt, så hade kriget troligtvis slutat tidigare.

El-Alamein:
El-Alamein är en liten ort i norra Egypten. Under 1942 var det två strider där. Det var mellan den brittiska armén och den tysk-italienska armén. Den första striden var i juli, generalen Erwin Rommel ledde de tyska och italienska styrkorna medan generalen Claude Auchinleck ledde den brittiska styrkan. Tidigare hade den tysk-italienska armén vunnit mycket i Nordafrika men nu lyckades britterna besegra dem. I oktober var det sedan en till strid mellan den brittiska armén och den tysk-italienska armén. Men denna gången hade britterna en annan general, Bernard Montgomery. Även denna gången vann britterna. Detta blev som en vändpunkt i andravärldskriget, för tidigare hade britterna alltid förlorat och efter dessa striderna så började dem vinna väldigt ofta. Efter dem var de allierades seger i Västöknen och senare i hela medelhavsområdet given.

7. Varför är namnet Quisling känt över hela världen?
Quisling var en landsförrädare och därför är det känt över hela världen. Det är en internationell benämning, som är vanlig, och används när någon samarbetar med fienden. Det kommer ursprungligen från det norska nazistpartiets ledare, Vidkun Quisling. Partiet hette Nasjonal Samling. Han hade ett samarbete med Hitler under kriget och även lite innan. Vidkun styrde Norge tillsammans med tyskarna under invasionen. Vidkuns regering innehöll bara nazister, de ville skapa ett nationalsocialistiskt Norge. Men det ville inte/tyckte inte det norska folket om. Så de vände sig mot Quisling och tyskarna. Det var många som anslöt sig till dem, alltså till motståndsrörelsen. Men varken Quisling eller Hitler lyssnade. De besvarade det genom att antingen arrestera, deportera eller avrätta. Väldigt många dog, antingen genom avrättning eller i tyska koncentrationsläger. Senare dömdes Quisling till döden, efter att Norge hade befriats. Eftersom att Vidkun Quisling förrådde sitt land så är namnet känt i hela världen.

8. Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?
Japan kontrollerade många områden i Sydostasien, för Japans ledare var lik Hitler i hans tänk. Han ville ha väldigt mycket makt och krigade sig därför till en massa länder som han sedan kunde kontrollera.

Innan allt hände mellan USA och Japan så hade Japan invärderat Kina. Precis som USA tyckte att vissa delar av världen var deras mark så tyckte Japan att Kina var deras mark. Detta gjorde de första gången under 1930-talet. Japans krigsmakt var väldigt stark i Sydostasien precis som att Tysklands krigsmakt var väldigt stark i Europa. Tyskland och Japan tyckte att de stod på samma sida.

När japan invaderar Kina, och man vet att de vill ha makt över delar av Asien, så tycker Frankrike och Nederländerna inte om det. För de hade ganska mycket kolonier i Sydostasien och då kan de förlora inkomst om Japan tar över det. Men det är inte bara Frankrike och Nederländerna som blir sura. Även USA tyckte inte om det, för de hade handelsförbindelser med länder i Sydostasien som till exempel Kina. Om de försvinner så blir det inte så bra för USA för då kan man förlora handelsskepp och inkomster. Eftersom att USA inte tycker om det så vill de göra nått så att Japan ska få det sämre. Då gör de en handelsblockad med Japan. De gör alltså att Japan inte kan handla med USA. USA säger även till Australien att de inte heller får handla med Japan. Det är dåligt för Japan för de importerar olja och järn från Australien. Men det sämsta var att de inte kunde handla olja, för på denna tiden så var vi ännu mer oljeberoende. För alla fabrikers maskiner, alla bilar, alla flygplan med mera. behövde olja. Japan blev väldigt sura på USA för nu var de tvungna att fixa olja på annat sätt. Detta såg man i Japan som en krigshandling, de tyckte inte om att USA lade sig i. Inte nog med att USA övertalade Australien att inte exportera någonting till Japan, de såg även till att så att de hade fartyg så att de kunde se till att handelsblockaden hölls. Det är en till anledning att Japan blir ännu surare och bombar den amerikanska flygbasen utanför Hawaii. De gör det för att de vill hålla borta den amerikanska flottan från stilla havet.

Men som tur var så hade USA inte alla fartyg i hamn, men det var fortfarande många fartyg som sprängdes i luften. Det var bra att inte alla fartyg var i hamn för då hade USA behövt bygga upp nya fartyg, vilket tog 1-3år att bygga. Konsekvenserna av detta är att USA gr direkt in aktivt i andra världskriget. Det innebär att de börjar rusta upp, börjar bygga båtar och förbereder sig för att hjälpa till. Eftersom att Japan inte har någon huvudmotståndare, eftersom att inga européer har några trupper i Sydostasien, så kan Japan utvidga sitt rike väldigt bra. Eftersom att USA rustar upp så börjar USA också skicka folk till Europa. Man skickar flygare, flygvapen, hjälp till England. Många amerikanska flygare hjälper till att attackera Tyskland.

På hangarfartygen finns det flygplan och i flygplanen sitter det kamikazepiloter. De används för att kunna sänka de amerikanska fartygen. De flyger in i de amerikanska fartygen med flygplanen som har sprängfarliga ämnen i sig så att de ska kunna förstöra de amerikanska fartygen. Det var en stor ära för varje japan att dö för kejsaren. Så man har relativt billiga flygplan, en eller flera piloter i flygplanet och fyller det med sprängmedel eller bensin eller ingenting och sen ska de flyga rätt in i de amerikanska fartygen så att de ska sprängas upp. På fartyg fanns det även mycket brandfarligt. Hangarfartygen är viktigare än de andra fartygen för på hangarfartygen fanns det ju flygplan. Vad amerikanarna, som var på den amerikanska flottan, då försökte göra var att skjuta ner de japanska flygplanen som flög mot deras fartyg. För hangarfartygen var så viktiga så de gjorde sitt bästa för att inte låta de japanska flygplanen spränga det.

I takt med att USA:s flotta byggs upp så börjar de med hjälp av framförallt Australien, att ta tillbaka och frigöra områden. Många australiensare har i både första- och andra världskriget varit frivilliga eftersom att de kände en samhörighet med Europa via England. Så det är många australiensare som har dött för freden trots att de aldrig har varit utsatta, för de hade egentligen inte behövt ställa upp någonstans. USA hade stora fältsjukhus i Australien. Dit flög man om man hade blivit skadad från strider och Australien ställde upp till 100% till USA. Man börjar alltså ta tillbaka mer och mer mark ju mer USA har rustat.

Det har blivit fler i Europa, de enda striderna som fortsätter är i Asien, där fortsätter de att strida länge till på till exempel obebodda öar och lite andra ställen. Vissa tänker även att de ska dö för kejsaren så de vägrar att ge upp.

Japan hade ett väldig starkt försvar för att kunna försvara de landområdena som de erövrat. Deras armé bestod av två miljoner soldater. Men USA ville ha de landområdena som Japan hade erövrat, det skulle inte vara något problem att vinna över Japan till havs, för där hade USA övertag. Men att kriga mot två miljoner japanska soldater visste de inte riktigt om de skulle klara. Men USA hade gjort en ny atombomb som USA:s president bestämde sig att släppa över Japan så att det skulle vara lättare att erövra landområdena. De atombombade alltså Japan istället för att invadera Japan. Atombomben var ett väldigt hemskt vapen som döda många personer. Det var 1945 som USA:s president, Roosevelt, dog, alltså samma år som de släppte bomben. Därför fick då hans efterträdare, vilket var Harry S Truman, ta över och ta beslutet att släppa bomben över staden Hiroshima. Bomben gjorde väldigt mycket skada. Den dödade/skadade ca 300 000 invånare och förstörde 2/3 av alla byggnader. Men de släppte inte bara en bomb, utan tre dagar senare så släppte de en till bomb. Men denna gången gjorde de det över Nagasaki.

Japan ger sig efter den andra atombomben. USA vill bara att Japan ger upp. USA inte ville gå in i Japan med soldater, en markinvasion, för att de inte ville förlora fler soldater. Därför var det enklare att bara släppa en till atombomb över dem så att de skulle ge upp, vilket de gjorde. Eftersom att Japan ger sig så behöver USA inte landstiga. Dessutom så har de inget intresse av att landstiga Japan, för om de skulle göra de så hade de troligtvis vunnit och då tagit över Japan. Men det var inte det de ville, de ville bara att Japan skulle ge upp. Så det är också en anledning att de släppte en andra atombomb.

Det var även oerhört riktat mot sovjetunionen. För krigen tar ju slut i Europa, då flyttar sovjetunionen massa av sina trupper till delar av Asien. Då är man rädd att sovjet ska vilja ta över områden kring Kina men även kring Japan. För sovjet ville även blir stora i det området, alltså Sydostasien. Då vill USA visa dem så att de inte kommer dit, för de tänkte inte låta dem ta det. Efter kriget så skulle de inte vara ”vänner”, så därför ville USA visa sig stark. Vilket var ännu en anledning för en andra bomb i Japan.

Om USA hade invaderat Japan så hade det tagit väldigt mycket längre tid. Då kanske sovjet hade satt in styrkor i delar av Sydostasien, som de nu inte gjorde. Då hade det blivit svårt för USA eftersom att sovjetunionen fortfarande var deras allierade, eftersom att det inte hade varit ett krigsslut ännu.

Det finns väldigt mycket anledningar till varför de släppte en andra bomb. Det gjorde ju så att Japan gav upp, men troligtvis så hade de gett upp efter den första bomben. För det var bara tre dagar mellan bomberna. De olika bomberna har olika sprängstyrka, olika radioaktivitet. Så USA ville helt enkelt testa bomberna. För efter den första atombomben så hade man fortfarande inte riktigt förstått hur mycket den sprängde. Man hade inte riktigt förstått vidden av det hela, så därför ville de bomba igen för att testa så att man skulle förstå det man inte förstod när den första sprängdes. För detta var ju första gången i världshistorien man har använt atombomber, det har aldrig använts innan eller efter. Bomberna är alltså inte identiska men de är ändå ganska lika varandra. Men de har lite olika sprängstyrka och lite olika radioaktivitet.

Efter att Japan har gett upp så blev det fred.

Resonera! 9. Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?
INTE KLAR

Resonera! 11. ”Kristallnatten” och ”den slutliga lösningen” är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.
INTE KLAR

Varför gick det så lätt att få med sig Österrike? Det fanns motstånd men det gick ändå relativt enkelt att få med sig Österrike. Österrike hade stora ekonomiska och politiska problem. Ganska många österrikare såg upp till nazismen och såg upp till Hitler. De tyckte att det var en god idé att samverka. Hur var det i första världskriget mellan Österrike och Tyskland? De samarbetade redan då. Hitler var från början österrikare och stred för Österrike i första världskriget som soldat.

När tyskarna marscherade in i Österrike så är det många som jublar. Österrikarna tror att de kanske ska få en ny storhetstid. Efter att ha förlorat det stora Österrike-Ungern i första världskriget, så tror dem att det ska komma en ny storhetstid. De tror att det ska gå bättre eftersom att det inte finns någon som kan stå emot Tyskland, vilket inte är konstigt. Det är inte konstigt att de tänker så för att Tyskland var en väldig stormakt.

Vad man gör då, som man gör i alla länder som ockuperas av Tyskland, är att man tar hjälp av invånarna i länderna. Man rensar friskt, man dödar, folk försvinner, man tar emot motståndare och de som trycker upp flygblad med mera. Man kanske inte hamnar i koncentrationslägret eller blir dödad om man inte tycker eller säger saker som är emot Tysklands idéer.

Under Münchenöverenskommelsen så har Hitler från början krävt att få Saarområdet, för där fanns många tyskar. Till München kom flera olika stadsministrar som sitter och diskuterar. Från början fick området inte ha några militärer. För i enligt Versaillesöverenskommelserna så skulle området vara avmilitiserat. Men de lät ändå Hitler ha militärer där. Man låter honom rusta upp en armé, man låter honom skaffa flygvapen och låter dem ha en flotta. Då kräver Hitler att få Sudetenland och säger att om han får det så blir det inget krig. Därför säger någon något. Eftersom att Hitler hade lovat det så trodde ingen att det skulle blir ett andra världskrig. Men vad som händer då är att Tyskland får hela Tjeckoslovakien. Då reagerar många på att stadsministrarna sitter och bestämmer hur saker ska vara och sedan ger bort andra människors nationstillhörighet.

I slutet av andra världskriget på Jalta, som ligger i Sovjetunionen, så har man en konferens innan kriget tar slut. Där träffas Stalin, Churchill, Roosevelt och Truman. De träffas för att bestämma vad som ska hända när andra världskriget tar slut. Då blir det samma uppdelning igen. Man bestämmer man att sovjetunionen skulle få bestämma över hela XXX utrikespolitiskt. Så där bestämmer då England, USA och sovjetunionen att sovjetunionen ska få bestämma över Polen, Ungern, Rumänien, Tjeckoslovakien och Bulgarien. USA och England går med på detta på grund av de vill hålla sig på god fot med sovjetunionen. Man var även rädd hur långt sovjetunionen skulle gå, för sovjet lovade att inte gå längre väster ut än gränsen innan Tyskland. Men hade inte sovjetunionen skrivit på avtalet så hade de högst sannolikt tagit stora delar av Tyskland och kanske även Österrike. Men sovjet höll sin del, de stannade med sina trupper. De gick inte längre väster ut.

12. Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europas protesterade mot hur judarna behandlades.
Varför har judarna varit förtryckta under en längre tid? Första gången judarna råkar illa ut är när man anser, alltså de som ville förtrycka judarna, att judarna var anledningen till Jesus död. Jesus föds som jude därför hans föräldrar var det. Romarriket bestämde över Palestina när Jesus föddes och Pontius Pilatus bestämde i romarriket. Judarna var en stark religiös grupp i Palestina. De gick emot Jesus för Jesus sa att han var guds son och kallades Messias. Judarna ansåg att han ljög, för han var inte guds son och judarna väntade fortfarande på Messias som ska komma och rädda världen. Nästan alla Jesus anhängare var judar. Judarna tyckte inte att alla var lika mycket värda. De tyckte att det var förskräckligt att Jesus umgicks med de som var fattiga, sjuka och prostituerade för det gjorde man inte på den tiden. Det var en anledning till att judarna inte trodde att Jesus var Messias.

Sen kristendomen började spridas, från 400-talet, så har judarna varit mer eller mindre förtryckta i stora delar av Europa. De har inte fått bosätta sig var de vill. En av de stora utrensningarna var under den spanska inkvisitionen. Då fick man valet i Spanien att antingen skulle man ange folk som var judar, annars kunde man bli torterad till döds. Många avsåg sig sin tro på grund av att de blev torterade, de konverterade då till katolik. I många städer fick judarna inte bo var de ville. Man anklagade judarna för massa olika saker och man hade misstro till dem. Många judar hade hög utbildning, var bra handelsmän eller jobbade som till exempel bankirer. Många undrade varför det var så, varför var judarna det? Man forskar på judiska skallar i Sverige, för man tänkte att de var en annan ras för de var inte som andra människor.

100 tals judar blev erbjudna att komma till Sverige och bli läkare men vi tackade nej till det för vi gillade inte judar. Många av de som inte fick komma till Sverige hamnade på ett koncentrationsläger och dog. Judar var den grupp som folk tyckte mest illa om, därför var det inte så konstigt att det inte var så många som reagerade på det. Nästan ingen reagerade på att de var väldigt förtryckta och blev dåligt behandlade, för man tyckte ändå inte om dem. Det skulle även kosta massa pengar att ta in dem och eftersom att vi inte gillade dem så var det ännu en anledning att vi tackade nej. När Tyskland i slutet av kriget, efter Stalingrad, har väldigt många judar som egentligen ska transporteras upp till Polen så får England och USA ett erbjudande att ta dit ett fartyg och hämta dem. Men det tackar de nej till. Därmed dog tusentals judar som kunde ha räddats. Man ville göra av med judar, ville inte hjälpa dem för man visste inte riktigt vad de skulle göra med samhället med mera.

Historiskt perspektiv: Rasismen idag i Sverige, Frankrike, USA, England är inte mot judar, utan mot muslimer. Idag får muslimerna hatet som judarna fick tidigare. Inte riktigt på samma sätt, men det är ändå en jämförelse man kan göra. Man använder argumenten att de som har religionen islam står fr massa dåliga saker som egentligen bara en liten den står för. Man drar alla över en kant. Terrorism och kvinnoförtryck kring en del av muslimerna är också ett argument man använder. Man drar alla muslimer över en kant när det egentligen bara är en liten del som gör detta. Då råkar många muslimer illa ut. Om det hade varit ett tredje världskrig så hade man varit ute efter muslimer istället för judar, som man var ute efter i det andra världskriget. Många muslimer håller inte med Al-Quaida och IS. Medier och politiken har väldigt stor roll i det hela. När man läser nyheter så läser man bara om hemskheter, man läser inte om godheter oavsett vilken religion man har.

Om man tittar på när islam grundades, i slutet på 600-talet och början på 700-talet så kan man se att alla muslimska länder som växer upp har religionsfrihet. Man får ha vilket religion man vill i de länderna. Så var de inte i de kristna länderna. I Sverige så hade vi en drottning som hette Kristina. Hon ville bli katolik och för att bli det så var hon tvungen att abdikera, att avsäga sig tronen. På den tiden så kunde man få straff för att man var katolik, man kunde till och med få dödsstraff. Medan i de muslimska länderna var tillåtet att vara katolik, protestant, jude, muslim, kristen med mera vid den här tidpunkten. 



JAG ÄR INTE KLAR MED ALLA FRÅGORNA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar