torsdag 19 januari 2017

Reflektionsuppgiften om säkerhet och risker på idrotten

      ·      Hur kan du minska skaderisken och göra aktiviteten säkrare för dig?
·      Hur kan du genom ditt sätt att genomföra aktiviteten påverka säkerhet och risker både för dig själv och andra?
När jag ska idrotta så måste jag tänka på skaderisken för att inte skada mig. För att göra det är det väldigt bra om man värmer upp och mjukar upp. När man värmer upp så blir kroppen varm och rörligare än om den är kall. Det gör både att jag presterar bättre och att jag minskar skaderisken för att t.ex. sträcka mig eller annat. Det är även viktigt att mjuka upp leder för när man gör det så bildas ledvätska som gör lederna mer rörliga som gör att det inte är lika lätt att skada sig och förbättrar även prestationen.

När man ska träna och har någon som leder träningen så är det viktigt att lyssna på instruktionerna. För om man vet att man t.ex. ska spela fotboll så är det viktigare att värma upp benen än att värma upp armarna. Om tränaren under träningen förklarar ett sätt som gör att skaderisken minskas är det viktigt att lyssna för varje person har ett ansvar. Man kanske springer in i någon annan för att man inte har lyssnat på instruktionerna om hur man ska springa. Så alla har ett ansvar att lyssna så att skaderisken minskas.

Under själva träningen så är det då viktigt att följa reglerna/instruktionerna för att minska skaderisken. Regler minskar skaderisken väldigt mycket så om man håller sig till reglerna så är risken för skador inte så hög. Innan man ska börja spelet så bör man titta sig omkring så att det inte finns något redskap man kan råka trilla över eller springa in i (Det samma gäller även med personer). Om man t.ex. spelar fotboll så ska man tänka på att inte drämma in bollen det hårdaste man kan om det inte är nödvändigt, vilket det oftast inte är. Om man drämmer in bollen det hårdaste man kan så kan någon bli skadad.

Alla måste ta sitt eget ansvar att lyssna på instruktionerna och följa instruktionerna. Om det finns någon som inte följer instruktionerna så kan det göra så att någon annan eller en själv blir skadad. Man ska ta hänsyn till alla och om någon inte är så jättebra på något så ska man ta hänsyn till det och anpassa sig så att den personen.

Om jag ska hoppa ner från en plint så kan man tänka på att böja benen så att man inte hoppar ner med helt sträckta

·      Hur kan omgivningen, t.ex. redskap, aktivitet, underlag m.m. påverka säkerhet och risker?
Det finns väldigt mycket man kan använda sig av för att undvika risker och förebygga säkerheten. Om man ska hoppa upp på en plint och sedan hoppa ner så kan man lägga en matta där man hoppar ner så att man hoppar ner på ett mjukare underlag än golvet. Om man leker lekar så kan man lätt trampa snett eller om man ska hoppa upp på plintar så kan man ramla ner. Ju fler saker man måste tänka på, ju högre är skaderisken. Men i många fall kan man förhindra det genom olika redskap. Men i vissa lekar så är det redskapen som är skaderisken. Man bör även anpassa idrottsaktiviteten till åldersgruppen. Om det är små barn så bör man tänka på att inte göra för komplexa övningar eftersom att små barn inte har lika bra kroppskontroll. Därför är skaderisken större för små barn, de har även skörare skelett. Men då kan man anpassa det så att så att det blir säkrare så att ingen skadar sig. Samma sak gäller med äldre personer, de kan inte fysiskt klara vissa saker som t.ex. 15 åringar kan. De som är ungdomar kan man utmana lite mer, men även för ungdomar finns det risker. Så oavsett vilken ålder det är så ska man alltid tänka på hur man kan minska skaderisken, men man ska anpassa utmaningen beroende på vilken ålder det är.


När man ska hänga i ringar eller lianer så är det viktigt att först känna så att de sitter fast ordentligt för annars kan man skada sig. Om någon i omgivningen ser att något är trasigt, t.ex. om ett rep som man ska hänga sig, så bör personen säga till eftersom att man annars kanske hade kunnat skada sig på det för att det hade gått sönder. Men det är ofta äldre saker som går sönder så därför ökar säkerheten om man har relativt nyinköpta redskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar