onsdag 25 februari 2015

Läs utmaning - Uppgift 7

Vit hatt: Vem har skrivit boken? När gavs boken ut?
Uri Orlev har skrivit boken och boken gavs ut År 2000.

Gul hatt: Vad tycker du är bra i boken?
Jag tycker det är bra att Srulik till sist får hjälp av en doktor som kan hjälpa honom med hans arm. Även om den måste tas bort så är det bra att han överlever.

Det är även bra att han får någonstans att bo under hans flykt. Även fast att han är jude så hjälper de kristna bönderna honom och det gör de även fast att de vet konsekvenserna.

Svart hatt: Vad var mindre bra i boken?
Jag tycker det är dåligt att judar ska behöva vara så utsatta som de var. I byarna som Srulik kommer till så är alla på gårdarna kristna. De vet vad konsekvenserna är att gömma en jude i huset och därför kan Srulik inte stanna en längre tid på de flesta ställen. Det tycker jag också är fel. Om Srulik har hittat ett ställe där han kan bo och känner sig trygg så ska han, enligt mig, få stanna där utan att behöva vara iakttagen av militären.

En annan sak som är tragiskt är att en ung pojke som Srulik får uppleva allt som ingen av oss idag skulle kunna tänka sig. Att behöva leva i ett getto och hitta mat i soptunnorna är inte ett liv jag skulle vilja leva. Att vara där när ens pappa bli dödad, bara för att man är jude.

Röd hatt: Beskriv kort en situation i boken och vad du kände när du läste om detta.
I boken blir Sruliks hund, Azor, dödad. Han hade fått en sjukdom och behövde avlivas. Det tyckte jag var sorgligt. För första gången hade Srulik hittat en jättebra vän som han litade på och kände sig trygg med. På samma sätt känner jag för min katt, Sixten. Även fast att jag visste konsekvenserna för infektionen så blir man ledsen. Då fanns det ingen medicin så att man kunde bota det men idag finns det medicin.

Grön hatt: Hitta på ett par liknelser som stämmer i på Srulik. Ex. på liknelser: glad som en lärka, sällsynt som en blomma i öknen.
Listig som en räv, tyst som en mus, snabb som en vessla.

Blå hatt: Fundera kring Sruliks liv och försök resonera kring hans val/överlevnadsstrategier och jämför med barns livssituation i dagen krigsdrabbade länder, t.ex. Syrien.


Den överlevnadsstrategi som Srulik använder är att dölja sin identitet och låtsas vara någon annan. Enligt mig är det nog den bästa strategin i hans situation. Barn från Syrien använder nog samma strategi som Srulik. Om man kommer till fosterhem vill man nog inte säga att man är från Syrien utan ljuger om sin identitet. Det skulle nog inte gå idag. Utgångarna är mer kontrollerade och man har mer koll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar