fredag 27 februari 2015

Slutuppgift i historia

Folket:
Så här hade kvinnor det i antikens Grekland.

Under antiken i Grekland fanns det mycket som bara var till för män. När mannen hade gäster visade sig inte hustrun, torghandeln sköttes nästan alltid av män, skolor och idrottsanläggningar var till för pojkar. Kvinnor talade aldrig i domstolar, gjorde aldrig krigstjänst och deltog aldrig i politiska beslut. De flesta historiska materialen är skrivna om kvinnor, av män. Men i hemmet fick de gifta kvinnorna inte heller visa sig utanför de särskilda kvinnoavdelningarna. De enda kvinnor som fick tillträde vid festerna var hetärer. Hetärer är samma sak som horor. De fick betalt för att stå för underhållningen vid middagen. De övriga/vanliga kvinnorna hade bara en uppgift, att föda barn. Äktenskapen i antikens Grekland handlade inte om romantik. De flesta kvinnorna giftes bort vid 14-årsåldern och oftast med en 20 år äldre man. När de hade gift sig hade mannen all laglig makt över hennes liv. En kvinna var alltså gravid under nästan hela livet och dog i genomsnitt vid 30-årsåldern. I klass-skalan var kvinnorna bara ett steg över slavarna. Kvinnor skulle alltså synas så lite som möjligt, de hade ingen del i demokratin och hade inget medborgarskap. Men kvinnorna var viktiga för religionen. Många gudinnor hade lika stor betydelse som de manliga gudarna. Ett ex. är att staden Aten var uppkallad efter en gudinna, Athena, och det största templet var helgat till henne.

Så här hade kvinnor det i romarriket under antiken.

Den romerska staten gav inte kvinnorna några rättigheter. De hade bara rätt till att göra vad pappan och den äkta mannen tillät. I hemmen var det pappan som bestämde. Även i Rom giftes kvinnan bort. Innan giftermålet fick kvinnan ofta en förlovningsring av sin blivande man. Den skulle hon bära på vänster hand. Att bära den på vänster hand är en tradition, som vi har kvar än idag. Det mesta kvinnor gjorde under sin livstid var att föda barn och många kvinnor dog därför när de var runt 30 år. De barn som föddes under antiken bestämde husfadern om den/de skulle leva eller dö.

Även fast att man visste att många kvinnor dog tidigt p.g.a. att de födde så många barn så införde kejsare Augustus lagar som skulle öka barnafödandet. Även fast att han införde dåliga lagar för kvinnor så införde han även bra lagar. T.ex. så ökade på vissa sätt rättigheterna för kvinnor. Bl.a. fick en kvinna rättigheten att bestämma över sin egendom om hon hade fött tre barn eller mer. En kvinna fick också skilja sig från sin make om han behandlade henne dåligt.

Roms äldsta nedskrivna lag löd: ”Kvinnor skall, på grund av sitt lättsinne, vara under förmynderi, även om de är vuxna”

Jämförelse Aten-Rom:


Kvinnor i Rom hade mer frihet än kvinnorna i Grekland under antiken. De fick t.ex. gå själva till marknaden för att handla matvaror. Många tyckte att kvinnan var det “svagare” könet och därför har kvinnan alltid haft en utsatt roll. Både i Rom och i Aten så var genomsnittet för att dö runt 30-årsåldern, vilket är väldigt ungt.

Kvinnornas livsstil under antiken var inte enkel. Som kvinna visste man att man inte fick ha mycket att säga till om under hela sitt liv. Även om kvinnorna i Rom hade mer frihet så var det nästan lika dåligt i Rom som i Aten. Kvinnorna ägnade sina liv åt vara hemma och föda barn. Kvinnorna i både Rom och Aten saknade politiska rättigheter men syntes mycket mer i samhället jämfört med Aten. Att röra sig fritt i staden var en rättighet för Roms kvinnor och vissa drev även sina egna affärsverksamheter. Men även om friheten var större i Rom så hade kvinnorna inget medborgarskap. Även fast att manliga slavar kunde bli medborgare när de blivit fria så fick ingen kvinna det.


Politik:
Så här såg Atens styrelseskick ut under antiken.

Atens styrelseskick var demokrati. Den uppkom i slutet av 500-talet i antikens Grekland. Det var på så sätt som Atens politik styrdes. I Grekland så var det bara män som fick rösta inom politiken. Varken slavar, kvinnor eller barn fick rösta. Det som skiljer den grekiska demokratin från vår är att den antika demokratin var direktdemokrati.

Det som utmärker demokratin i Grekland är den fria talan. I mitten av Aten finns en marmorbyggd talarstol. Grunden i den atenska demokratin var att alla fria män fick delta vid val till folkförsamlingen. Dessa fria män skulle vara minst 20 år, ha en pappa som hade atenskt medborgarskap, eller så skulle de bo i stadsstatens område. Det ansågs som en plikt och inte bara en rättighet att vara delaktig i politiken. Varje vecka hade de ett möte på Akropolis. De politiska mötena hölls på Agora, vilket är marknadsplatsens/mötesplatsens namn på torg i grekiska städer. Det hölls var nionde dag och cirka 40 000 röstberättigade män fick komma. Trots det så deltog oftast bara mellan 6000 och 8000. Ärenden som avgjordes där var viktiga för staten, t.ex. lagar.

Omröstningarna skedde med handuppräckning, med ett undantag som var ostracism, som gick ut på att de församlade skrev namnet på en person som hade fått mycket makt och blivit för mäktig inom staden. Då kunde man bli landsförvisad i tio år. För mycket makt tyckte man var ett hot mot demokratin.

Bland de fria männen lottade man även ut medlemmarna till femhundramannarådet, som förberedde och utarbetade de lagförslag som skulle behandlas av folkförsamlingen. Femhundramannarådet bestod av 50 män i taget under en tiondel av året.

Så här såg romarrikets styrelseskick ut under antiken.

Rom styrdes, till ca 500 f.Kr. , genom ett kungadöme, alltså en monarki. Men folket tröttnade på att landet skulle styras av kungar som bara tänkte på sin egen makt och inte lyssnade på folket och därför ersattes monarkin med en republik. Två konsuler valdes ut av adeln. Det valdes två så att ingen skulle få för mycket makt.

Konsulerna hade ett stort inflytande i politiken och därför valde folket konsulerna för köpta röster. Valen skedde sedan öppet på gatan där man röstade genom att lägga en sten i en kruka. Mest stenar ledde till att man vann. Alla såg vem man röstade på och på så sätt kunde man köpa andras röster. I Rom ansåg man att det var demokrati. I början av 100-talet f.Kr. ville man ha fler bönder som kunde ställa upp som soldater. Därför drev de två bröderna Gracchus igenom att staten delade ut jord till de personer som inte ägde jord. Från det sista århundradet f.Kr. var det allt fler soldater som fick lön. Lönen kom från plundring när de erövrade nya områden.  I de områden som romarna erövrade, på italienska halvön, blev invånarna så småningom romerska medborgare. På så sätt fick de politiska rättigheter och behövde inte betala skatt. Områdena utanför italienska halvön blev landområden där invånarna betalade skatt till romarna. Dessutom fick romarna spannmål och andra viktiga råvaror från landsorten.

Genom inbördeskrig fick så småningom Julius Ceasar makten. Men Julius Ceasar blev mördad år 44 f.Kr. p.g.a. rykten som sa att Ceasar ville bli kung, vilket folket inte tyckte om. P.g.a. att han blev mördad så startade ett till inbördeskrig. Men i maktkampen om Ceasars död segade till slut hans systerdotters son Octavianus, som senare fick hedersnamnet Augustus. Han införde ett nytt statsskick. Folket ansåg inte Augustus som en diktator utan en kejsare. Men han hade fortfarande den högsta makten.

Enligt bibeln föddes Jesus under den romerska kejsaren Augustus tid vid makten, 27 f. Kr – 14 e.Kr. Jesus vandrade omkring och predikade om Gudsriket i Israel, men judarna hade svårt att acceptera kristendomen. Så Jesus dödades på Pilatus order. Men kristendomen spred sig upp till Europa. Både Augustus och Nero, som var kejsare efter, förbjöd kristendomen.

Men judarna började acceptera kristendomen och Kejsare Konstantin över Israel var först med att acceptera kristendomen. Han godtar det ca 300 e.Kr. Konstantinopel gjorde kristendomen till en statsreligion. Landet skulle styras genom kristendomen. Det byggdes statyer och målades målningar av Jesus. Efter det började fler och fler att ta till sig kristendomen i Rom och Rom blev sedan efter en lång tid kristet. Kristendomen blev Roms statsreligion. Då gick romarna från att vara polyteism (tro på många gudar) till att bli monoteism (tro på en gud). Den störste prästen hette Pontifex Maximum och när man gick över till kristendomen så gick titeln över till påven. Det är ett av det äldsta arvet från romartiden. Påven fick titeln eftersom att han stod närmst gud efter Jesus.

Jämförelse Aten-Rom

Skillnaden mellan Atens och Roms styrelseskick var att Aten bara hade ett styrelseskick medan Rom hade tre under antiken. Även fast att bara var nionde man i Aten hade rösträtt var det, enligt mig, ett mycket bättre styrelseskick än i romarriket. Alla personer som hade makten, under antiken i Rom, ville på något sätt bestämma själv. Därför hade nog inte Rom kunnat bli demokratiskt. I rom var det större skillnad mellan rika och fattiga än i Aten. I rom kunde man köpa röster och på så sätt hade de rika med inflytande i politiken än de fattiga som inte kunde köpa lika många röster.

En likhet var att folket i Aten ville ungefär likadant som i Rom. Ingen av dem ville inte ha en diktator utan båda ville ha en politik med röstning.






Religion:

Så här såg religionen ut i Grekland under antiken.

I den grekiska mytologin finns det många gudar, några exempel är: Poseidon-havets gud, Zeus-himmelns och jordens gud, Athena-visdomens gudinna, Hades-dödens gud, Afrodite-kärlekens och fruktbarhetens gudinna, Apollon-ljuset och konsternas gud. Något som utmärker den grekiska mytologin är att den inte består av några speciella ritualer och traditioner, utan bygger främst på myter, legender, sagor, historier, krig och gudar. I Grekland hade man olympiska spelen, det gjorde man till gudarnas ära.

Varje stad hade en skyddsgud som var stadens egen. Kunskapen om den grekiska religionen baseras främst på Homeros. Det är skrifter om kulturen, arkeologiska fynd och avbildningar av gudar.


Så här såg religionen ut i Rom under antiken.

Rom hade flera kulturmöten och utbyten av religioner. Roms religion och kultur blev då en ny religion. Det blev en blandning av egypternas religion, den judiska religionen och den grekiska religionen. Allt detta bildade en polyteistisk tro, alltså en tro på många gudar. Romarna tog gudar från Grekerna och gjorde till sina egna genom att byta gudars namn till latinska namn. Några exempel är Poseidon blev Neptunus, Afrodite blev Venus och Zeus blev Jupiter. Zeus var den största guden inom den grekiska mytologin och på så sätt blev även Jupiter det inom den romerska mytologin. Jupiter är även den största planeten i vårt solsystem. De namn de gav gudarna och gudinnorna var latinska namn.

Människor hade kontakt med gudarna på tre sätt, nämligen bön, offer och divination. Divination betyder att tolka tecken från gudarna

Jämförelse Grekland-Rom

Grekerna och romarna tillbad samma gudar och gudinnor bara att de har olika namn i Grekland och Rom. Från början var det Grekiska gudar som Romarna tog och ändrade namn till latinska namn. Men alla romerska gudar var inte grekiska från början. Vissa gudar och gudinnor hade romarna skapat själva.

En skillnad var religionen. Medan romarna blev kristna så blev grekerna inte det, åtminstone inte vid samma tid. Även grekerna tillhörde det romerska riket.


Kulturarv från Grekland:
Vad har vi kvar än idag?

Ett kulturarv vi har kvar är demokratin. Den har förändrats en hel del sedan antiken. Under bara de senaste 100 åren har även kvinnor fått rösträtt. Nu får man även rösta i tre olika val. Istället för att rösta på olika sakfrågor har vi nu olika partier. Vi har en representativ demokrati, vilket betyder att vi har representanter som representerar folkets åsikter. Det är bra att demokratin har utvecklats så som den har gjort. Den som var under antiken i Grekland var inte den bästa demokratin, men det var ett steg framåt. Demokratin kommer nog utvecklas ännu mer, kanske blir den bättre eller sämre. I antikens Grekland hade man även ofta handuppräckning vilket vi inte har idag. Istället för regeln att man måste vara man och medborgare för att få rösta har man nu andra regler. Könet spelar ingen roll, man måste vara 18 år-alltså myndig och för att få rösta i kommunvalet måste man ha bott i Sverige i tre år.

Kulturarv från Romarriket:
Vad har vi kvar än idag?

Ett kulturarv från de romerska gudarna är t.ex. deras största gud Jupiter som är den största planeten i vårt solsystem. En annan planet i vårt solsystem som fått sitt namn av en romersk gud är Neptunus.

Exempel på kulturarv i Rom är Colosseum. Colosseum stod klart år 80 e.Kr. och är en romersk amfiteater. Där var det t.ex. gladiatorstrider och vagnkapplöpningar som var mycket uppskattat av de romerska medborgarna. Den har flera våningsplan och flera källargångar under arenan. Men spelen upphörde när romarriket föll och de kristna tog över.

Det finns även kulturarv från romarriket i Istanbul. Där finns exempelvis de i stora byggnader och ruiner. Men även i flera andra storstäder i Europa finns kulturarv. T.ex. Paris, London och Wien grundades och byggdes upp av romerska stadsplanerare. Folk har även utvecklat latinet och på så sätt uppstod de romanska språken: Portugisiska, spanska, franska och italienska.

Även nutida märken och namn, som Nike och Patrick är ett kulturarv. Nike kommer från segerguden som fanns inom den grekiska mytologin men som blir en annan gud i romarriket. Guden heter Viktoria och seger på engelska är victory. Namnet Patrick kommer från Patricier, som är adelsfolket i romarriket.


Egen åsikt:
Så här tycker jag.

Min förhoppning är att inget land ska vara så extremt mycket fattigare än andra och även att alla länder ska bli demokratiska. Ingen ska få ha för mycket makt och inga fler världskrig ska få inträffa. T.ex. i Nordkorea där människor plågas varje dag p.g.a. att man har uttryckt sin vilja och sina åsikter. Enligt mig ska diktaturen bort. Även om allt detta inte är rimligt så kan man alltid önska.


Svåra ord:
x Hetär – finare ord för hora
x Senaten – en beslutande församling. Senaten var den främsta rådsförsamlingen i antikens Rom och hade 300 medlemmar (senatorer). Senaten leddes av två valda konsuler som byttes varje år.
x Konsul – Titeln på den romerska republikens två likställda högsta ämbetsmän. De hade den högsta verkställande makten i riket. Två konsuler valdes för ett år i taget.
x Republik – en stat med statsledning eller statschef.

Evelina 141211

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar