onsdag 7 september 2016

Vandring - planering

Jag ska ge mig ut och vandra i skogen med Kajsa. Vi börjar med att kolla på kartan så att vi har planerat var vi ska gå, vilken terräng det är och hur långt det är så vi vet att vi kan klara av det. Vi kollar även vädret så att det inte ska blixtra, bli storm, snöoväder eller annat, för om det blixtrar så kan det vara farligt att vandra bland massa höga träd. Innan vi börjar vandra så är det väldigt viktigt att skicka ett meddelande. Man ska alltså meddela någon att man ska iväg och vandra. Då ska man berätta när man ska iväg, hur långt man ska gå, när man beräknas vara tillbaka och var man ska gå.

På kartan ska man även ha sett ut var det finns platser att gå till, t.ex. en sjukstuga, om man blir skadad eller annat. Det är även bra att ha en kompass och en karta med sig på vandringen. Om det inte finns någon sjukstuga i närheten så är det bra att ha med sig ett förstahjälpen kit. Det behöver inte vara något stort, det kan komma till användning om man t.ex. får skoskav eller river sig på en gren, men även om man trampar snett så att man behöver linda foten.

Kläderna vi ska ha på oss när vi börjar vandra är ett underställ, ett mellanlager, ett förstärkningsplagg och ett skalplagg. För i början innan man har börjat gå så kan det vara lite kallt. Men efter bara 10-15 min så ska vi stanna och ta av oss något lager beroende på hur varma vi är efter att ha vandrat en bit. Vi har så många lager för att vi ska kunna reglera värmen beroende på hur varma eller kalla vi är. Vi tar även med oss en hel del strumpor så att man håller sig varm och torr om fötterna, vilket är viktigt. Eftersom att man lätt kan få skoskav när man går långt så är det bra att dessutom ha två lager strumpor på sig. Utanpå underställsbyxorna så är det bra att ha ett par vandringsbyxor. Det är även bra att ha regnkläder med sig om det skulle börja regna, så att man håller sig torr för annars är det lätt att man blir blöt och sedan kall. Om man behöver gå på toa så har vi med en toarulle.

Utrustningen man ska ha med sig för maten är som ett litet kök, ett stormkök. Man ska helst inte ta med sig för mycket mat, utan man kan mäta upp så att man har precis tillräckligt så att det inte tar för mycket plats. Man vill ju helst ha så lite packning som möjligt med sig, annars kanske det inte får plats och det kanske blir för tungt. Det man mäter upp kan man lägga i t.ex. plastpåsar. För att veta hur man tillagar maten eller vill komma ihåg hur mycket det är av maten i påsen så kan man skriva en lapp och lägga ner. En enkel frukost är havregrynsgröt. Det kanske inte är så gott, enligt mig, men det är lätt att lag, nyttigt och en frukost som man står sig på länge. För att göra den lite roligare kan man lägga i t.ex. müsli, nötter, lite frukt eller annat. Då är det bara att blanda lite havregryn och vatten i kastrullen så är det klart. Till lunch och kvällsmat så kan man t.ex. ha förberett en pastasås hemma så att man sedan bara behöver koka lite pasta och sedan lägga i såsen. Vattnet som man kokar pastan i kan vara sjövatten, för när vattnet kokar så försvinner alla bakterier. Men man ska helst ha med sig mycket vatten hemifrån som man vet är rent. Om man vill ha något att äta under tiden man vandrar så är t.ex. lite kex, lite nötter eller någon frukt bra. Under vandringen är det även bra att stanna och dricka ofta så att man inte börjar få huvudverk eller känna sig yr. För att laga maten använder man stormköket. För att t.ex. kunna koka vatten till pastan så behövs det bränsle för att få en eld som kan värma vattnet. Då kan man använda t.ex. t-röd.

Vi hade sett ut på kartan att det fanns ett vindskydd vid en plats så vi hade bara med oss en sovsäck och ett örngott som vi packade med några tröjor. Till kvällen har vi även med oss tandborste och tandkräm.

Allemansrätten: Om man ska tälta så får man inte tälta var som helst. Man får t.ex. inte gå in i någons trädgård och sätta upp ett tält utan deras tillstånd. Om man ska göra upp en eld så får man t.ex. inte knäcka grenar på en levande buske, utan man måste ta grenar från marken. Man ska ta hänsyn till djur och natur. Man får inte gå in på privata områden. På vissa ställen är det tillåtet att tälta i bara någon dag. Man får inte elda på klippor eller om det finns någon brandrisk. Man ska alltid ta med sig sitt skräp. Man ska alltid stänga grinden efter sig. Man badar och lägger till med båten där man får, om det står att det är privat så får man inte det. Man får bara plocka de blommor som inte är fridlysta eller av någon annan anledning inte får plockas. Om man går med sin hund eller något annat djur i t.ex. skogen så ska man ha koll på hunden och plocka upp efter den. Man ska helt enkelt respektera djur, natur och människor runt omkring sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar